Mou dlouholetou vášní je pohyb a tvoření. Proto i v současné době tvořím a podporuji ženy, mámy, aby si co nejvíc užívaly mateřství, i přes propady a náročné chvíle, a přitom zůstaly samy sebou a ve své vnitřní síle.

Provázím ženy těhotenstvím i mateřstvím, aby mohly být ve své síle a jedinečnosti, v souladu se sebou. Vedu je ke kreativitě s dětmi, cvičím a tančím s nimi a podporuji v náročných životních obdobích. 

Jsem

Jsem máma, partnerka, lektorka, malířka, herečka. A mnoho dalšího. Jsem multipotenciální, kreativní, zodpovědná a dovolila jsem si dělat to, co mě baví a naplňuje. 

Jsem vděčná za to, čím vším jsem prošla, protože jsem došla až sem. Mám ráda svou introverzi, jinakost, chaos a zároveň řád. Naučila jsem se mít ráda i svou  „nemoc“, která je mým hnacím motorem. Jsem „nedokonalá a dělám chyby. Tě posouvá dál. 

Baví mě inspirovat a podporovat ženy, protože jsem přesvědčená, že svět potřebuje více vědomé ženské energie. Miluju tvoření a kreativitu, malbu a kresbu, pohyb a divadlo, přírodu celkově i naši malou zahrádku, ohleduplnost k lidem, životu i Zemi. To vše mě spojuje s tím, kdo jsem.

Pád na dno

Velkým milníkem na cestě byl porod mé dcery. Ani ve snu mě nenapadlo, jak hodně mi těhotenství, a hlavně porod a následné poporodní období změní život.

Během těhotenství jsem věděla, že chci co nejvíce přirozený porod. Co nastane po porodu, jsem neřešila, to už bude „po“ a měla jsem to v neznámu a mlze zabarvené do růžova.

  • Po dvou týdnech po porodu zalitých sluncem mé tělo i duši naprosto nečekaně rozložily těžké poporodní stavy. Měla jsem pocit, že se celá má osobnost rozpadla na tisíce kousíčků a otevřely se mi brány do hlubokého temného nevědomí. Nedokázala jsem se dostat do těla a být tady a teď. Nedokázala jsem se napojit na svou vnitřní podstavu, a tudíž jsem ani nemohla vycítit potřeby svého miminka. Ne vždy, ale v silných vlnách tyto pocity přicházely a paralyzovaly mě. Měla jsem pocit, že jsem nejhorší matka na světě.

Z údajně nejkrásnějšího období ženy se stala noční můra. Myslela jsem, že prvního půl roku nepřežiju. Přežila. 

Často a hodně jsme plakaly. Já potřebovala vyplavit veškeré napětí, vyčerpání, nesoulad, bolest, nepochopení. A dcera plakala ve dne v noci, trpěla silnými kolikami a zároveň jakoby mě chtěla přivolat zpátky: „Mami, jsem tady, spolu to zvládneme.” A opravdu, ve chvílích, kdy jsem byla napojená, jsem cítila, že vím, co mám dělat.

Vstaň a jdi dál 

Z mého šestinedělí se stalo půlročí. Věděla jsem, že potřebuju pomoc. Začala jsem sledovat různé online kurzy a podporující weby a odpočívat, kdykoli to šlo. Pochopila jsem ještě víc, jak je důležité poslouchat a vnímat své tělo a nejít sama proti sobě. Že dosycovat své potřeby není "hřích", ale nutnost (a to ještě víc v případě, že pečuji ještě o miminko), a hlavně že jsem nejlepší máma pro své dítě.

Nakonec se mi podařilo vykročit z bludného kruhu a pomaličku nanovo skládat dohromady velké puzzle s názvem “já”. 

  • Pomáhala mi také malba, ke které jsem se postupně vracela. Začala jsem objevovat a skládat další dílky své osobnosti. Využila jsem zkušenosti z předešlých stavů a ponořila se do mateřského prožitku a tvořila. Vznikl z toho popoodní cyklus olejomaleb.

  • Další velkou podporou a změnou byl dvouletý lektorský kurz „Aktivní příprava na mateřství a rodičovství” (zaměřený na práci s těhotnými, ženami po porodu a jejich podporu). Nastoupila jsem na inspirující cestu a zároveň začala další sonda do hloubek mého nitra. Pomalu jsem odkrývala a chápala příčiny předešlých stavů. Stávala jsem se pevnější sama v sobě i ve své energii. 

  • Další sonda do nitra mé duše přišla jako dojezd všeho, čím jsem prošla. Z hlubokého vyčerpání (dcera ke všemu téměř dva roky nespala a já s ní) se vrátila nemoc, kterou mám od dětství – atopický ekzém a zaútočila v nevídané míře. 

Probíhající lektorský kurz šel do hloubky a i díky němu jsem v souvislosti s nemocí mnoho pochopila. Upevnila jsem své hranice, vědoměji se postavila za své potřeby, svou sílu, autentičnost i intuici. Naučila jsem se vnímat dar, který mi nemoc přinesla, překračovat zažité programy a vzorce a vědomě pracovat s tělem a emocemi. 

Jsem tu pro vás

Od malička jsem byla kreativní a tvořivá, sportovala jsem a tančila (prošla jsem od moderního a historického tance, přes tae-bo, pole dance, až po step či čchi kung), pohyb byl – a je – mou formou meditace, uvolnění napětí a spojení se sama se sebou. Když se objevila možnost pracovat se ženami a podporovat je, neváhala jsem.

V současné době tvořím a podporuji ženy, mámy, aby si co nejvíc užívaly mateřství, i přes propady a náročné chvíle, a přitom zůstaly samy sebou a ve své vnitřní síle. Vedu kurzy naživo pro těhotné a mámy po porodu a jsem jim oporou v šestinedělí i dále v mateřství.  Kombinuji různé techniky, jednou z nich je théta léčení. Stále se vzdělávám a absolvuji workshopy, kurzy a jiné, abych pro vás byla to nejlepší podporou. A jsem ráda, že mohu část svých vášní, inspirace a podpory předat i vám.